„Od ziarenka do bochenka” – warsztaty chlebowe

Pod kierunkiem członków Stowarzyszenia Rozwoju Siedliszowic „U Tatara” uczniowie z klas I, II i III ,28 października poznali tajniki pieczenia chleba. Warsztaty odbyły się w siedzibie Stowarzyszenia w Siedliszowicach. Dzieci dowiedziały się jak powstaje chleb, począwszy od robienia „rozczynu”, mieszania i wyrabiania ciasta chlebowego. Poznały sposób palenia w piecu chlebowym oraz zasady jego pieczenia i rozpoznawania czy chleb już „gada” tzn. czy jest już upieczony i po lekkim stukaniu w spód bochenka wydaje głuchy dźwięk. Degustowali świeżo upieczone pieczywo w połączeniu z wyrobami wiejskimi: masłem i smalcem. Gospodarze oprócz pysznego ,pachnącego chleba poczęstowali dzieci watą cukrową. Na zakończenie wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymali  dyplomy  znakomitego piekarza i kawałek wspaniałego chleba, który zabrali do domu.